toggle menu
Artikel

Samtal med Jonas Sundelin CFO EXACT Group

#rekrytering
Jonas Sundelin, CFO EXACT Group

Jonas Sundelin

Jonas, för de som inte vet, vilka är EXACT

Vi är en komplett leverantör av högkvalitativa mätningstekniska tjänster i hela Europa. EXACT är en partner som ser till att du får ut så mycket information som möjligt från dina data och hjälper dig att använda informationen på rätt sätt.

Vi arbetar hårt och målmedvetet för att behålla vår ledande ställning inom mätbranschen, men vi är också verksamma i idébranschen. Vi hjälper våra kunder att förverkliga sina visioner – att gå från en vit fläck på kartan till ett framgångsrikt byggprojekt.

Vad spännande. Ett riktigt framtidsföretag. Du är ju ganska ny i din roll, ”vad gör du på dagarna”?

Som relativt ung koncern har vi från ekonomiavdelningen just nu stort fokus på att konsolidera alla våra processer för att jobba på samma sätt i alla bolag och vinna stordriftsfördelar. Det är lätt att respektive bolag fortsätter i samma hjulspår som innan de ingick i en koncern och jobbar enskilt istället för att utnyttja kraften i att tillhöra en koncern. Det handlar mycket om kommunikation och att få alla i koncernen på alla nivåer att förstå att varje beslut som tas ska vara bra för hela koncernen och inte bara det egna bolaget. Just nu tar det arbetet mycket tid och påverkar till exempel allt från hur vi arbetar i olika processer, hur vi ska prioritera investeringar mellan länderna eller vilka program och system vi använder.

Just nu har jag också fokus på att få ekonomiavdelningen att ta ett steg fram och även ta lite plats i organisationen. EXACT Group är en snabbväxande koncern och för att kunna hjälpa koncernen att i tillväxt ta rätt beslut är det viktigt att ekonomifunktionen är så proaktiv som möjligt. Det gör vi som administrationsavdelning bäst om vi är aktiva och ger feedback till organisationen i form av lönsamhetskalkyler, hur olika beslut påverkar kostnader eller intäkter, vilka kunder som betalar för sig osv. Kan vi från ekonomi få ut den informationen innan organisationen tar ett beslut är mycket vunnet.
Utöver det så går dagarna även åt till de traditionsenliga ekonomifunktionerna såsom månadsbokslut, budget och prognosarbete osv. Det är just nu inga problem att få dagarna att gå i alla fall.

Innan du kom till EXACT var du i en helt annan bransch. Vilka kunskaper och kompetenser har du tagit med dig från din föregående arbetsplats till EXACT?

Nu senast kommer jag från Stoneridge, som är ett USA ägt börsnoterat företag inom fordonsindustrin. I börsnoterade bolag som dessutom är inom fordonsindustrin är det extrem fokus på lönsamhet, snabb information och kassaflöde. Dessutom gäller det att ständigt effektivisera organisationen och hitta smartare arbetssätt för att i slutändan kunna hålla ett konkurrenskraftigt pris.

Så en dag blev du kontaktad av oss på Consensus. Var det självklart för dig att ge dig in i en rekryteringsprocess?

Jag ska inte säga att det var en självklarhet att ge mig in i rekryteringsprocessen. Jag trivdes väldigt bra i min tjänst på Stoneridge. Men så fort jag såg tjänsten på EXACT och framförallt när jag blev kontaktad av Consensus så blev jag väldigt intresserad av att få mer specifik information om jobbet. Därefter var det ett inledande möte med Consensus där jag fick veta mer om tjänsten och hur rekryteringsprocessen skulle gå till, och då kändes allt rätt så det var bara att kämpa på och försöka ta mig så långt som möjligt.

Om du tar på dig kandidatglasögonen för ett ögonblick, hur uppfattade du den rekryteringsprocess du var med i?

Det var från första början en väldigt professionell process, samtidigt som jag kände mig väldigt väl omhändertagen. Det var hela tiden tydligt vad som förväntades av mig, och vad jag kunde förvänta mig i form av information och ytterligare besked. Inför varje möte gjorde det att jag kunde förbereda mig på rätt sätt. För mig som kandidat kände jag stort förtroende för rekryterarna vilket underlättade för mig eftersom det finns en viss anspänning i en sådan här process ju längre man kommer. Och om inte annat lärde jag mig mer om mig själv i processen genom Consensus tester och utvärderingar som jag gick igenom.

Som sagt var nu är du på plats på EXACT och börjar bli varm i kläderna. Vilka är dina och EXACTs fokusområden just nu?

Just nu ligger fokus mycket på att komma ihop som koncern och bygga en stabilitet mitt i den tillväxt EXACT befinner sig i. Jag kommer ha fortsatt fokus på att bygga en mer detaljerad redovisning som visar på lönsamhet mer på transaktionsnivå, för att kunna förstå vad vi som koncern gör bra, och vad vi behöver utveckla. Samtidigt ska jag spinna vidare på den härliga energi som finns i EXACT som bolag och inte minst i ekonomigänget.

Tack så mycket Jonas, och lycka till i framtiden!

Relaterat