Kompetenskartläggning – en lösning på industrins kompetensgap

Industrin står inför en allvarlig kompetensbrist. Enligt Industrirådet råder det en akut efterfrågan på teknisk kompetens inom områden som automation, projektledning och digitalisering, samtidigt som många medarbetare går i pension och utbildningssystemet inte levererar tillräckligt många färdiga kandidater​ (Swira, Industriarbetsgivarna).

Industriarbetsgivarna varnar dessutom för att detta kan hämma både tillväxt och den gröna omställningen om inte kraftfulla åtgärder vidtas.​ Via TT, Industriarbetsgivarna.

En lösning på detta är en genomarbetad kompetenskartläggning

Här är våra fyra bästa tips för att lyckas:

1. Analysera organisationens nuläge

Varför är det viktigt?
Om du saknar en helhetsbild över vad ni redan har, riskerar du att fatta beslut baserat på antaganden. En väl genomförd nulägesanalys sparar tid och resurser i framtida kompetensinvesteringar.

Vad ska du göra?
Samla in data om era befintliga kompetenser och medarbetares färdigheter. Gör detta genom intervjuer, enkäter och självskattningar. Det ger en tydlig överblick över organisationens samlade resurser och vilka styrkor ni kan bygga vidare på.

2. Förutse framtida behov

Varför är detta viktigt?
Att enbart titta på dagens behov riskerar att göra er sårbara för förändringar. Genom att blicka framåt kan ni framtidssäkra organisationen och ligga steget före konkurrenterna.

Vad ska du göra?
Identifiera vilka kompetenser som kommer att vara avgörande om fem till tio år. Branschens digitalisering och automatisering kräver exempelvis kompetenser inom robotteknologi och programmering. Använd trender och rapporter som underlag för att skapa en strategisk plan.
3. Engagera hela organisationen
 
Varför är detta viktigt?
Kompetensutveckling är mest effektiv när den är förankrad hos alla nivåer i organisationen. Dessutom ökar engagemanget när medarbetarna känner att deras åsikter värderas.

Vad ska du göra?
Involvera både ledningen och medarbetarna i kartläggningen. Skapa workshops där teamen kan bidra med sin insikt om arbetet och sina framtida mål. Detta stärker inte bara resultatet, utan även medarbetarnas känsla av delaktighet.

4. Utveckla en konkret handlingsplan

Varför är detta viktigt?
En kompetenskartläggning är värdelös utan en genomtänkt handlingsplan. Att omsätta insikter i praktiska åtgärder gör att ni kan agera proaktivt snarare än reaktivt.

Vad ska du göra?
Koppla kartläggningen till en tydlig strategi som inkluderar åtgärder som rekrytering, interna utbildningar eller omplaceringar. Skapa en prioriteringslista och tidsram för varje insats för att säkerställa att planen blir genomförd.

Varför göra detta nu?
Med en genomtänkt kompetenskartläggning kan du minska kostnaderna för felrekryteringar, rusta organisationen för framtiden och bidra till en långsiktig hållbar utveckling. Industriarbetsgivarna och Industrirådet pekar på att detta är avgörande för industrins överlevnad​. En kompetenskartläggning kan vara tung att navigera på egen hand.

Vill du veta hur vi på Consensus kan hjälpa dig med detta? Vi hjälper er att förvandla utmaningar till möjligheter.
Kontakta oss

Ta del av fler nyheter och artiklar

Vad mer spännande händer hos Consensus? Se fler aktuella nyheter och artiklar som lyfter satsningar, insikter och andra intressanta engagemang!
Se alla nyheter
  • Ledarskap

Kvinnligt ledarskap lönar sig

Kvinnligt ledarskap är båda lönsamt och centralt för att attrahera och behålla talanger. Vi förklarar varför!

Läs mer
  • Ledarskap

Framtidens ledare är bekväma med Kaos

Framtidens ledare står inför en rad olika utmaningar, en av de stora utmaningarna är att leda i en ökad förändringstakt. Vi ringar in tre viktiga egenskaper för framtidens ledare!

Läs mer
  • Ledarskap

Konsten att lyckas leda i förändring

Står du och din organisation inför en förändringsresa? Vi tydliggör vilka typer av ledare som bäst hanterar en föränderlig framtid!

Läs mer